Βιοκλιματική Δόμηση
Εκτύπωση E-mail

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η άμεση συμμετοχή μας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση των φυσικών πηγών ενέργειας, που διασφαλίζουν το κλίμα και την ποιότητα ζωής στο μέλλον, για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Παράλληλα, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει γίνει πλέον αναγκαία λογική στην κατασκευή κτιρίων, επειδή το κόστος θέρμανσης και ψύξης (το οποίο μας συνοδεύει όλη μας τη ζωή) είναι σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο λόγω των αυξανόμενων τιμών του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) καταβάλλει από πολύ καιρό προσπάθειες για μία αειφόρο ανάπτυξη , βιοκλιματική δόμηση και ενεργειακή πολιτική που θα είναι συμβατή με το περιβάλλον και που θα την αποδεσμεύσει από το πετρέλαιο.

1234

 

Τις 2 τελευταίες δεκαετίες προωθεί μία ενεργειακή πολιτική με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιστικό τομέα, η οποία ανέρχεται σήμερα στο 40% (!) της συνολικής κατανάλωσης. Έχει εκδώσει οδηγίες σε σχέση με τις επιτρεπόμενες θερμικές απώλειες και κατανάλωση ισχύος σε κτίρια, οι οποίες εφαρμόζονται σταδιακά από όλα τα Κράτη Μέλη. Οι οδηγίες αυτές προβλέπουν:

  • Ετησίως επιβολή πρόσθετου "πράσινου" φόρου σε ελλιπώς θερμομονωμένα και ενεργοβόρα κτίρια που χρησιμοποιούν μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (τιμωρία για επιβάρυνση του περιβάλλοντος).
  • Επιδοτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας σε υφιστάμενα κτίρια.
  • Επίσης προωθεί την επιδότηση κατασκευής ‘Κτιρίων Χαμηλής Ενέργειας’ (Low Energy House) και ‘Παθητικών Κτιρίων’ (Passive House).

Στο πλαίσιο αυτό παίζουν ρόλο και οι αρχές της βιοκλιματικής δόμησης, δηλαδή η εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο την θερμική άνεση (θέρμανση και δροσισμός), όπως φαίνεται σχηματικά από τις επόμενες εικόνες. Βέβαια, ας επιτραπεί η παρατήρηση πως πολλές φορές δεν μπορούν να εφαρμοσθούν ορισμένες αρχές της βιοκλιματικής δόμησης, λόγω κλιματικών συνθηκών, συγκεκριμένων δεδομένων όπως π.χ. η θέα που έχει το σπίτι προς κάποιο «ενεργοβόρο» προσανατολισμό, κόστους, κλπ.

Η τεχνολογία δόμησης BETOBLOCK® εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις της Ε.Ε.heatlosses

Η εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια BETOBLOCK® επιτυγχάνεται βασικά:

  • από την ισχυρή μόνωση (10 cm διογκωμένη πολυστερίνη, αντί των 3 cm που εφαρμοζόταν ως συνήθη πρακτική, η οποία είναι ενεργή χειμώνα-καλοκαίρι,
  • από τη μεγάλη θερμική μάζα στο κέλυφος του κτιρίου (20 cm μπετόν) η οποία παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο το καλοκαίρι, κρατώντας βασικά την εντός κτιρίου θερμοκρασία στο μέσο όρο θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας,
  • από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θερμογέφυρες, και
  • από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται καλά θερμομονωμένα κουφώματα.

Με το σύστημα δόμησης BETOBLOCK® μπορούν να κατασκευαστούν σήμερα στην Ελλάδα ‘Κτίρια Χαμηλής Ενέργειας’ σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά ενός βιοκλιματικού κτιρίου με τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Το κόστος κατασκευής είναι μικρότερο από ένα κτίριο συμβατικής τεχνολογίας.
  • Το κόστος θέρμανσης-ψύξης είναι υποπολλαπλάσιο ενός συμβατικού κτιρίου λόγω ισχυρότατης μόνωσης με 10 cm διογκωμένη πολυστερίνη και μεγάλη θερμική μάζα (μπετόν) στο κέλυφος του κτιρίου.
  • Το κτίριο πληροί τις απαιτήσεις της προβλεπόμενης ‘Ενεργειακής Ταυτότητας’ και θα τυγχάνει φοροαπαλλαγής!
  • Μόνο σε ‘Κτίρια Χαμηλής Ενέργειας’ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή η ηλιακή ακτινοβολία, το θερμοκρασιακό δυναμικό του εδάφους (π.χ. γεωθερμική αντλία θερμότητας), κ.λ.π.